Odkud pochází čokoláda: Z jihoamerických pralesů až na pulty supermarketů

Čokoláda. Lehce sehnatelná dobrota, která uspokojí všechny mlsné jazýčky. Dnes si tuto laskominu spojujeme se západními zeměmi, které z výroby významně prosperují, ale už se opomíná její skutečný původ. Čokoláda si zažila neskutečný historický vývoj, od počátků v jihoamerických deštných pralesích až do evropské výroby a globálnímu rozvoji. Pojďme si tuto cestu přiblížit.

Sběr bobů v tropických krajinách

Za domovinu kakaa se považují oblasti Střední a Jižní Ameriky, tedy země jako Mexiko a Guatemala. Kakaovníky tam rostou v deštných pralesích po boku banánovníků, kávovníků a dalších exotických rostlin. První zmínky o využití kakaového bobu sahají až do 2. století př. n. l., kdy oblast Latinské Ameriky obývali Olmékové. Ti věřili v jeho posvátný význam a z bobů vyráběli nápoj, jenž konzumovali při různých rituálech a ceremoniích.

Platit kakaem? Proč ne!

Významnou roli v dějinách čokolády sehrály říše Mayů a Aztéků. Přestože mezi jejich existencí uplynulo poměrně dlouhé období, obě civilizace využívaly kakao podobným způsobem a navazovaly tak na tradice, které započali již Olmékové. Taktéž si z něj připravovali nápoj, často dochucovaný vlastním kořením. Aztékové tuto pochoutku nazvali “xocolātl”. Byl považován za posvátný a rovněž si ho vychutnávali během obřadů, oslav či podobných významných událostech. Nicméně už tehdy byl určen především aristokracii a vyšším vrstvám společnosti. Kromě tohoto se však obě civilizace vyznačovaly jednou stejnou neobvyklostí - kakaové boby pro ně měly nedozírnou cenu, proto je využívali jako měnu. Představte si, kdybyste dnes mohli přijít do obchodu a místo platební karty podali paní prodavačce kakaový bob!

Čokoláda jako symbol prestiže

Zlomový okamžik nastal při španělské kolonizaci v 16. století. Po úspěšném dobytí Mexika v čele s Hernánem Cortésem se Evropě otevřely nové dveře do dosud neprobádané oblasti. Začali si ho sladit cukrem a dochucovat vanilkou, čímž získal popularitu mezi šlechtou. Tak se z čokolády stalo privilegium, které si ne každý mohl dovolit.

Industrializace výroby

V Evropě popularita pramenila ze Španělska, kde byla poprvé čokoláda vytvořena strojově, konkrétně v Barceloně roku 1780. Odtamtud se rozšířila dále, zejména do Francie, Itálie a Anglie. S průmyslovou revolucí pak přišly význačné obraty ve výrobě. V roce 1828 přichází Conrad Van Houten s lisem na oddělení kakaového másla, poté v roce 1847 byla ve firmě Fry & Sons vyrobena první tabulka čokolády. S rokem 1875 se přidávají Daniel Peter a Henri Nestlé s mléčnou čokoládou. Všechny tyto objevy přispěly k masové výrobě a vzniku velkých značek, jež známe doposud, jako Lindt, Cadbury nebo Hershey. Svou popularitu získaly také belgické čokolády Tony’s nebo dětem dobře známá italská značka Kinder.

Trendy poslední doby

S novou dobou a šetrnějším přístupem se zvyšuje poptávka o řemeslnou čokoládu. Více se dává důraz na původ kakaa a etickou výrobu, čímž v popularitě stoupají bio a fair trade produkty. Lidé si potrpí na kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa, jelikož obsahuje zdraví prospěšné antioxidanty a další látky. O tom ale více v našem blogovém článku o výrobě a složení čokolády.