Je čokoláda zdravá? Odpověď vás možná potěší – ano, ale záleží na druhu a kvalitě. Skutečnými hrdiny jsou kakao a v něm obsažené polyfenoly, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Jednoduše řečeno: čím více kakaa, tím je čokoláda zdravější. Ale pojďme se na to podívat trochu detailněji.
Mléčná nebo hořká čokoláda - která je ta zdravější?
Obecně platí, že čím více kakaa čokoláda obsahuje, tím je pro naše tělo prospěšnější. Zdravější je tedy hořká čokoláda, ideálně s obsahem 70 % kakaa a více. Nejde ale jen o čísla – důležitý je také způsob zpracování. Jen šetrné výrobní procesy zachovají cenné látky, například polyfenoly, které kakao přirozeně obsahuje.
Hořká čokoláda navíc obsahuje i méně cukru. Nebo mají vaše děti raději mléčnou? Pokud vyberete kvalitní, v rozumném množství určitě neuškodí.
Benefity hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
Máte v ruce kvalitní hořkou čokoládu s alespoň 70 % kakaa - čím konkrétně našemu tělu může prospět?
- Dokáže vyladit psychiku: zlepšuje náladu, zmírňuje úzkosti a pomáhá snižovat stres. Stimuluje totiž produkci hormonů fenyletylaminu a dopaminu, a zároveň snižuje hladinu kortizolu a adrenalinu v krvi.
- Podporuje mozkovou činnost a je prevencí Alzheimerovy choroby: polyfenoly přispívají k lepšímu prokrvení mozku, a tím vylepšují kognitivní funkce.
- Má pozitivní vliv na zdravé trávení: kousek tmavé čokolády dokáže zklidnit žaludek i zmírnit průjem. Vyladěná střevní mikroflóra úzce souvisí s naší imunitou i psychikou.
- Pomáhá chránit srdce a cévy: kakao upravuje hladiny cholesterolu, čímž napomáhá ke snižování rizika aterosklerózy. Flavonoidy navíc snižují krevní tlak a zlepšují průtok krve, a tím přispívají ke správné srdeční činnosti.
- Díky obsahu antioxidantů bojuje proti stárnutí: antioxidanty totiž dokáží neutralizovat škodlivé volné radikály, které vznikají vlivem znečištění životního prostředí, kouřením, škodlivými látkami v potravinách i špatnými tuky a cukry, a přispívají k rozvoji mnoha nemocí.
Kolik čokolády denně je “tak akorát”?
I když jsme v článku vyjmenovali mnoho přínosů hořké čokolády, neznamená to, že byste měli sníst denně celou tabulku. Běžná tabulka (100 g) totiž představuje zhruba třetinu denního příjmu kalorií a i přesto, že je hořká čokoláda užitečná, konzumace většího množství vede k ukládání tuků. Doporučujeme tedy dát si každý den jen několik čtverečků. Jedině tak si nejen pochutnáte, ale zároveň uděláte dobrou službu svému psychickému i fyzickému zdraví.